Khuloud Khalif, in Besparen - 30-11-2015

Geen subsidie maar 21% BTW korting

Helaas is het sinds 2013 niet meer mogelijk om als particulier subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Maar er is toch nog een regeling waardoor het nog steeds erg voordelig is om zonnepanelen aan te schaffen. Het is sinds 2013 namelijk mogelijk om als particulier de betaalde btw op je zonnepaneel installatie terug te ontvangen. Het gaat dan om 21% btw toch een flink bedrag. Hiervoor dien je jezelf in te schrijven als een bedrijf dus het is wel wat omslachtig, maar voor 21% korting kan het toch zeker de moeite waard zijn. Er zijn ook bedrijven ofwel belastingadviseurs die het voor je willen aanvragen voor een gemiddeld bedrag van 150 euro. Toch moedigen we je aan om het zelf te doen! En daarom leggen we in dit artikel uit welke stappen je moet nemen om de btw terug te vragen.

Hoe werkt een BTW teruggave op zonnepanelen:

Op het moment dat je zonnepanelen aanschaft en besluit de btw terug te vragen moet je jezelf bij de belastingdienst aanmelden als ondernemer. Je meld jezelf aan als ondernemer bij de belastingdienst, omdat je zelf stroom produceert en terug levert aan je energiecentrale. Het is niet mogelijk om btw terug te vragen voor de investering van zonnepanelen wanneer je niet aangemeld bent als ondernemer. Om het formulier in te kunnen vullen moet je van te voren een klein rekensommetje maken, dit doe je om de te betalen btw te berekenen. Als eerst trek je de btw die aan jou berekend is voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af van de btw die je verschuldigd bent over de levering van de stroom. Om de verschuldigde btw te berekenen, moet je weten hoeveel stroom je levert aan het energiebedrijf en hoeveel stroom je verbruikt. Op de website van de belastingdienst hebben ze daar een tabel voor gemaakt die je gebruiken kunt om de berekening te maken. In deze tabel noemen ze de standaardbedragen, ‘forfait’. Het forfaitaire bedrag hangt af van hoeveel opwekvermogen je zonnepanelen opleveren. Let wel op, wanner je gebruik maakt van deze forfaits dat je dan geen btw in rekening mag brengen aan je energiebedrijf.

Voorbeeld btw berekening op zonnepanelen:

Stel je schaft zonnepanelen aan en betaald hierover 21% btw wat uitkomt op een bedrag van 800 euro en de zonnepanelen hebben een capaciteit  van 2.800 Wp. Dat betekent dat je een bedrag van 60 euro verschuldigd bent aan btw (zie het tabel hieronder). Omdat het bedrag dat je aan btw betaald hoger is dan de verschuldigde btw kun je een teruggave aanvragen van 740 euro. Wanneer je het formulier voor de btw teruggave invult, vul je bij vraag 5b het volledig bedrag in van 800 euro. Het forfait bedrag van 60 euro vul je in bij vraag 1a. Het forfaitaire bedrag ben je altijd volledig verschuldigd.

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar

Forfait

0 - 1000

€ 20

1001 - 2000

€ 40

2001 - 3000

€ 60

3001 - 4000

€ 80

4001 - 5000

€ 100

5001 - 6000

€ 120

6001 - 7000

€ 140

7001 - 8000

€ 160

8001 - 9000

€ 180

9001 - 10.000

€ 200

Bron: www.belastingdienst.nl

Stap 1: Formulier invullen

De eerste stap om je btw terug te vragen is het invullen van het formulier ‘opgaaf startende ondernemer’. Dit moet je doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Het formulier is te vinden op de website van de belastingdienst. Gelukkig is het forumlier vrij eenvoudig in te vullen. Toch zijn er een aantal vragen die om iets meer uitleg vragen. Op deze vragen geven we hieronder een korte uitleg.

  • Vraag 6: Bij vraag 6 vragen ze naar: opdrachtgevers en afnemers. In dit geval vul je één opdrachtgever in en dat is het elektriciteitsbedrijf waaraan je de stroom levert die je opwekt.
  • Vraag 7: Bij vraag 7 vragen ze naar jouw inkomenssituatie. Bij vraag 7b kun je invullen dat je nul uur werkt voor je onderneming. Bij vraag 7c, vul je het verlies over het eerste jaar in. Dat reken je uit door de opbrengst van de zonnepanelen, min de aanschafkosten van de zonnepanelen uit te rekenen. Let op dat je bij vraag 7c een minteken voor het in te vullen getal zet. Bij 7d worden de inkomsten uit overige werkzaamheden gevraagd, dit zijn de inkomsten die in de wet Inkomstenbelasting vallen onder de inkomstenbron "resultaat uit overige werkzaamheden". Dit vul je dus alleen in als je dergelijke inkomsten hebt.
  • Vraag 8: Bij vraag 8a wordt er gevraagd naar een schatting van de omzet in het startjaar. Dat kun je berekenen door het bedrag dat in bovenstaande tabel wordt genoemd en voor jouw situatie van toepassing is, te vermenigvuldigen met honderd en dan te delen door 21 (btw-percentage). Bij vraag 8b moet je de aanschafkosten van jouw zonnepanelen invullen. Dit moet zonder een min teken voor het getal.

Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen kun je altijd met de Belastingtelefoon bellen: 0800-0543.

Stap 2: Reactie van de belastingdienst

Eenmaal het formulier ingediend krijg je binnen vijf werkdagen reactie van de Belastingdienst. Zij sturen je dan een ‘vaststelling’. In de meeste gevallen ontvang je bij de vaststelling een bevestiging dat je als ondernemer bent aangemerkt. In deze brief vind je ook een btw-nummer. Na deze brief ontvang je weer na vijf werkdagen per brief je inlognaam om digitaal je btw-aangifte te doen. Na weer een paar dagen ontvang je je wachtwoord om de digitale btw-aangifte te doen. 

Stap 3: Btw-aangifte zonnepanelen

Wanneer het bovenstaande juist is afgehandeld ben je vanaf dat moment ondernemer. Dat betekent ook dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. Bij het doen van deze btw-aangifte kun je weer gebruik maken van het bovenstaand tabel waarin de standaardbedragen (‘forfaits’) staan.

Stap 4: Voor de toekomst ontheffing vragen van btw-aangifte

Helaas kun je voor het eerste jaar geen ontheffing aanvragen en moet je dus gewoon kwartaalaangifte btw doen. Maar vanaf het jaar dat volgt op de aankoop van je zonnepanelen is het mogelijk om op grond van de ‘regeling voor kleine ondernemers’ ontheffing op de btw-aangifte aan te vragen. Dit kun je doen zodat je nadat je de btw terug hebt ontvangen je geen omkijken meer hebt naar de aangifte.

Nog even in het kort samengevat:

  • Meld je dus aan bij de belastingdienst als ondernemer.
  • In het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft dien je de btw-aangifte(n) in.
  • Met het formulier ‘wijzigen rekeningnummer ondernemers’ kun je je rekeningnummer voor de btw-teruggaaf doorgeven aan de belasting dienst. Ook dit formulier kun je vinden op de website van de belastingdienst.
  • In hetzelfde jaar kun je ook een verzoek indienen voor de ontheffing van administratieve verplichtingen. Dit gaat dan in per 1 januari van het daaropvolgend jaar.

Besparen op zonnepanelen

Via EerstVergelijken.nl is het erg makkelijk om advies te vragen over de aanschaf van zonnepanelen of btw-teruggaven! Onze specialisten staan altijd voor je klaar om een offerte op maat te maken en je te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Wanneer je offertes vergelijkt hou dan ook rekening met de btw teruggave en het rendement van de zonnepanelen, dit kan een verschil maken in de eindinvestering!

 

Khuloud Khalif, in Besparen - 30-11-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars