Khuloud Khalif, in Besparen - 13-11-2015

Het rendement van zonnepanelen.

Ook in 2015 staan zonnepanelen weer volop in de belangstelling als serieus alternatief voor stroom via energieleveranciers. Terugkijkend op 2014 dan kunnen we concluderen dat het voor de zonnepanelen industrie een succesvol jaar was. Het totaal aantal geïnstalleerde zonnepanelen wekte in totaal meer dan 40 Gigawatt aan stroom op. Dit enorme aantal wattage staat gelijk aan de productie van 50 grote kolencentrales. De groei in 2014 was 20% meer dan het jaar daarvoor en de industrie voorspelt dat de markt zich in 2018 nog verdubbelt! De zonnepanelen markt is dus volop in beweging.

Levert zonnepanelen voor ons als consument daadwerkelijk het verwachte voordeel en wat is nu de echte opbrengst van zonnepanelen voor de consument? Om dat te kunnen bepalen zijn er verschillende zaken belangrijk. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste zaken.

Rendement zonnepanelen

Wanneer je ervoor kiest om te investeren in zonnepanelen is het goed om te kijken naar het rendement van zonnepanelen. Vele fora schrijven over het rendement op zonnepanelen oftewel de opbrengst van zonnepanelen en het rendement van een bepaald zonnepaneel. Belangrijk is om dit onderscheid te verduidelijken. Bij het financiële rendement kijk je naar de opbrengst van je investering in zonnepanelen in plaats van dit geld voor iets anders te gebruiken. Levert het bijvoorbeeld meer op om je geld op de spaarrekening te laten staan of levert het me meer op om nu zonnepanelen aan te schaffen. Dit noemen wij het financiële rendement op je investering. Over het algemeen is momenteel een rendement van 6 % te behalen op je investering in zonnepanelen. Dit is aanzienlijk meer dan de 1% die je op je spaarrekening haalt. Naast dit rendement op je investering is het voor veel consumenten belangrijk om te weten wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Hiermee wordt bedoelt na hoeveel jaar heb je je investering terug verdient. Stel je zonnepanelen kosten 3000 euro en je bespaart hier jaarlijks 300 euro mee op je energie rekening dan is je terugverdientijd 10 jaar.

Rendement van een zonnepaneel

Het rendement van een zonnepaneel daarin tegen is iets heel anders. Wanneer men spreekt over het rendement van een zonnepaneel dan gaat het over de energie die deze opwekt. Je hebt verschillende soorten zonnepanelen die ook verschillen in rendement. Dit rendement omschrijft in welke mate het paneel het zonlicht omzet in daadwerkelijk bruikbare energie voor de consument. Hierbij word er onderscheid gemaakt tussen veel verschillende zonnepaneel soorten. Je hebt bijvoorbeeld panelen van polykristallijn met een rendement van 18%, dunne film zonnepanelen met rendement van 14% en er zijn zelfs al zonnecellen gemaakt met een rendement van 45%. Helaas zijn deze cellen nu nog en de komende tijd onbetaalbaar voor consumenten en worden enkel alleen nog in de ruimtevaart gebruikt. Doordat steeds meer zonnepanelen aanschaffen verbetert het rendement van de zonnepanelen ook jaar op jaar. Door hogere verkopen hebben producenten weer meer geld om door te ontwikkelen en zo komen er steeds betere zonnepanelen op de markt met een hoger rendement.

Zonnepanelen vermogen (Watt-piek) & terugverdientijd

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt-piek. Dat is het piekvermogen dat bij een optimale zoninstraling (recht onder de zon en bij helder weer in de middag) zou kunnen worden opgewekt. Het vermogen dat zonnepanelen gemiddeld opwekken is 250 watt-piek. Als je dit omrekent naar stroom wekt een zonnepaneel met een gemiddeld watt-piek van 250  ongeveer in 1 uur 0.25 kWh op. Wanneer je in dit geval 6 zonnepanelen installeert bespaar je 300 euro per jaar op de elektriciteitsrekening.

zonnepanelen prijs

Het aanschaffen van zonnepanelen is dus nu voordeliger dan ooit. Door technische ontwikkelingen en schaalvergroting zijn de prijzen van zonnepanelen aanhoudend gedaald. Helaas is er door een steeds stijgende vraag naar zonnepanelen en een flinke prijsconcurrentie een verschil ontstaan in de kwaliteit van zonnepanelen. Kijk daarom altijd eerst van welk merk de geoffreerde zonnepanelen zijn, welke garantie zij bieden en of de zonnepanelen een keurmerk hebben. Vraag ook altijd meerdere offertes aan voor actuele prijzen en een goede prijs-kwaliteitvergelijking. Zonnepanelen installateurs denken graag met je mee, geven je  advies en helpen je bij het kiezen van de best passende zonnepanelen in jouw situatie.

Khuloud Khalif, in Besparen - 13-11-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars