Khuloud Khalif, in Rond het huis - 23-11-2015

Verschillende soorten zonnepanelen

Wanneer je besluit om te kiezen voor zonnepanelen kom je er al gauw achter dat er verschillende soorten en merken zijn. Zo zijn er meerdere soorten panelen en zijn er meer dan zestig verschillende merken en fabrikanten. Ook de herkomst van zonnepanelen kan erg verschillen, zo zijn er fabrikanten in onder andere China, Duitsland, Nederland en Slovenië. Om je een beetje op weg te helpen leggen we eerst de verschillen tussen de meest voorkomende soorten zonnepanelen uit.

Drie verschillende soorten zonnepanelen  

Zonnepanelen worden meestal gemaakt van de grondstof silicium, dit is hetzelfde materiaal als waar computerchips van zijn gemaakt. De aarde bezit over een enorme hoeveelheid van de grondstof silicium. Deze grondstof wordt niet gelijk in ruwe vorm gevonden maar gewonnen uit zand. Silicium in zonnepanelen bestaan uit twee lagen, wanneer er licht op het paneel schijnt gaat er tussen deze twee lagen een elektrische stroom lopen. De wijze waarop silicium is verwerkt in de zonnepanelen bepaalt de kwaliteit en soort van het zonnepaneel. De drie meest voorkomende zonnepanelen soorten zijn: Monokristallijn, Polykristallijn en Dunne film-panelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen bestaan uit één kristal. Bij de Monokristallijn zonnepanelen wordt het hete materiaal (zand) heel langzaam afgekoeld en zo ontstaat er één kristal blok. Je kunt de zonnepanelen gemakkelijk herkennen aan de zwarte kleur van het paneel. De Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder dan de andere soorten zonnepanelen maar hebben ook een hoger rendement per oppervlakte. Deze zonnepanelen kunnen een rendement van 17% halen en gaan tevens lang mee. Hierdoor zijn de aanschaf kosten van deze zonnepanelen wel hoger. Dit komt mede doordat er een speciaal productieproces nodig is om ze zo te produceren.

Kenmerken van Monokristallijn:

 • Lange levensduur
 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Hoogste rendementspercentage

Polykristallijn zonnepanelen

Een Polykristallijn bestaat uit zonnecellen die uit meerdere grove kristallen bestaan. Deze grove kristalvorm ontstaat doordat de gesmolten silicium een stuk sneller afgekoeld wordt, waardoor het geen tijd heeft om één kristal te vormen. Je kunt ze herkennen aan de blauwe kleur en ze hebben een kristalachtig uiterlijk. De polykristallijn zonnepanelen zijn vaak scherp geprijsd, omdat ze in enorme volumes worden geproduceerd. Het rendement van de polykristallijn is iets lager dan die van de monokristallijn. Echter is dit verschil met de jaren steeds kleiner geworden.

Kenmerken van Polykristallijn zonnepanelen:

 • Lagere aanschaf prijs
 • Redelijk hoog rendement
 • Vrij weinig onderhoud

Dunne film-panelen zonnepanelen

Bij de dunne film-panelen wordt het silicium direct aan de oppervlakte van de zonnepaneel aangebracht. Ze bevatten dus geen kristallen, maar er wordt een poedervorm gebruikt. Hierdoor zijn ze velen malen dunner en buigzaam. Dit zorgt er echter wel voor dat de dunne film-panelen behoorlijk kwetsbaar zijn. Dit kan er toe leiden dat de panelen minder efficiënt worden. Dunne film-panelen hebben dus een aantal nadelen: een lager rendement en een minder lange levensduur. Een voordeel van de dunne film-panelen is vooral het flexibel karakter: dit maakt het ook mogelijk om op de meest lastige plaatsen de dunne film-panelen te plaatsen. Toch worden ze in Nederland niet vaak gebruikt.  

Kenmerken Dunne film-panelen:

 • Goedkoop in aanschaf
 • Flexibel
 • Minder hoog rendement
   

Beste optie zonnepanelen 

Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is dan wordt vaak de Polykristallijn zonnepaneel aangeraden. De investering is dan minder dan bij Monokristallijn zonnepanelen. Voor kleinere oppervlakken is het de beste keus om de Monokristalline zonnepanelen te kiezen. Daarnaast speelt de fabrikant van zonnepanelen ook een belangrijke rol. In de afgelopen jaren is de vraag naar zonnepanelen gestegen maar ook het aantal fabrikanten. Dat betekent dat er een kwaliteitsverschil is ontstaan in zonnepanelen. Kies altijd voor een fabrikant die al langer bestaat, deze hebben meer ervaring met zonnepanelen en bieden meer zekerheid voor de geleverde kwaliteit. Ook heb je meer zekerheid dat de fabrikant na 5 jaar nog steeds actief is en dat is belangrijk voor je fabrieksgarantie.  

Een keuze maken tussen zonnepanelen en fabrikanten kan lastig zijn en het hangt af van je eisen en wensen. Bij het kiezen spelen ook zaken als de locatie, de kwaliteit, besparing en het rendement een rol. Wij adviseren daarom om altijd verschillende installateurs en offertes met elkaar te vergelijken.

Khuloud Khalif, in Rond het huis - 23-11-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars