M. Lourens, in Besparen - 27-08-2015

Wat zijn zonnecollectoren en wat is het rendement?

Naast zonnepanelen zijn er nog allerlei andere manieren om je huis duurzaam te maken, zo is er ook de optie om zonnecollectoren te installeren. Het principe van zonnecollectoren is eenvoudig; in de zon wordt een voorwerp warm en dat is ook hoe een zonnecollector werkt. Een zonnecollector is meestal een metalen voorwerp waar een vloeistof doorheen stroomt om zo de gewonnen warmte af te voeren. Zonnecollectoren zetten dus zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van ruimtes of (tap) water. In de zomer kunnen zonnecollectoren ook gebruikt worden om het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. Er bestaan verschillende soorten zonnecollectoren zo heb je de vlakke plaat zonnecollectoren en de vacuümbuis zonnecollector. Overleg eerst met een adviseur voor de beste keus in jouw situatie en wensen. Let er wel op dat je aan een zonnecollector alleen niet genoeg hebt en je dus altijd een zonneboiler erbij nodig hebt.

Rendement van zonnecollectoren

Om het rendement van zonnecollectoren te bepalen zijn er een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. Gelukkig heb je een aantal van deze factoren ook zelf in de hand. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de zonnecollector. Belangrijk is hierbij dat de zonnecollector zoveel mogelijk zonlicht vangt. De meest ideale situatie zou zijn wanneer de zonnecollector gericht naar het zuiden wordt geplaatst, met een hellingshoek van 36 graden. Het rendement verschilt ook per soort zonnecollector die je kiest. Wanneer je een investering wil doen in zonnecollectoren is het belangrijk om hierin een juiste keus te maken.  De vacuümbuis zonnecollector heeft over het algemeen een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector maar is ook duurder.

Vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector lijkt een beetje op een zonnepaneel. De vlakke plaat zonnecollector ligt ook op het dak. Het verschil hierin is dat er onder de afdekplaat van de zonnecollector een ondiepe bak ligt met hierin buizen. In die buizen zit een vloeistof dat warm wordt wanneer de zon erop schijnt, via de buizen wordt de vloeistof geleidt naar het voorraadvat om tapwater te verwarmen. De vlakke plaat zonnecollector is goedkoper dan de vacuümbuis maar heeft daar daarentegen ook een lager rendement.  

Vacuümbuis zonnecollector

Deze zonnecollector bestaat uit verschillende buizen die vacuüm zijn gemaakt. Een groot voordeel van de vacuümbuis zonnecollector is dat er in de zomer- en winter een hoog rendement gehaald kan worden. Daarbij warmt de vacuümbuis zonnecollector erg snel op deze kan zelfs al in 2 minuten op temperatuur zijn.  

Besparen op de aanschaf van zonnecollectoren

Het plaatsen van een zonnecollector is geen eenvoudige klus. Het is daarom juist belangrijk om meerdere partijen met elkaar te vergelijken om zo tot de beste keuze te komen. Het aanvragen van offertes geeft een goed inzicht in de verschillende installateurs. Bespaar tijd en vraag de offertes aan via onze website. Je krijgt dan binnen twee werkdagen gratis en vrijblijvende offertes van verschillende installateurs. Op deze manier bespaar je niet alleen tijd maar kan het ook flink schelen in de prijs en kan de besparing oplopen tot 40%!

M. Lourens, in Besparen - 27-08-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars