Khuloud Khalif , in Rond het huis - 26-11-2015

Wegwijs in de verschillende keurmerken

Wanneer je besluit om te investeren in zonnepanelen zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn bij het nemen van een juist besluit. Natuurlijk is de prijs-kwaliteitverhouding erg belangrijk. Maar hoe beoordeel je de kwaliteit van een zonnepaneel en zijn er keurmerken die je meer zekerheid bieden? Er zijn verschillende soorten keurmerken en certificaten maar vaak is het onduidelijk wat zo’n keurmerk of certificaat precies inhoud. In dit artikel gaan we door ons enkele uitgekozen certificaten en keurmerken toelichten.  

1. IEC-certificaat voor zonnepanelen IEC voor zonnepanelen

IEC is een afkorting van International Electrotechnical Commision en is afkomstig uit Zwitserland. De IEC ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. De IEC is zelf niet verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze normen, die vinden plaats in onafhankelijke testlaboratorium. In deze laboratoria worden de serie zonnepanelen getest of ze voldoen aan de normen. Er wordt getest op betrouwbaarheid, duurzaamheid, rendement en de terugloop van prestatie over de jaren. De IEC 61215 en IEC 61730 zijn erg belangrijk. De IEC 61215 geeft aan dat de zonnepanelen geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder verschillende weersomstandigheden. In de IEC 61730 zijn de veiligheidsparameters vastgesteld. De IEC is dus een erg belangrijk certificaat en zonder deze is verkoop niet mogelijk.

2. RoHS voor zonnepanelen RoHS voor zonnepanelen            

RoHS staat voor Restriction of Hazardous Substances oftewel ‘Beperking van Gevaarlijke stoffen’. Iedere lidstaat van de Europese Gemeenschap is verplicht een eigen wet aan te nemen om deze richtlijnen in te voeren. Deze geldt dus ook voor zonnepanelen en voorkomt dat  er gevaarlijke stoffen worden gebruikt in zonnepanalen. Dit is echter wel een certificaat dat in feite niets zegt over de kwaliteit van zonnepanelen.

 

3. TÜV voor zonnepanelen 

TÜV is een keurmerk van Duitse afkomst en wordt gezien als een van de meest betrouwbare keurmerken. Dat één van de meest betrouwbare merken afkomstig is uit Duitsland is niet zo gek. Duitsland is koploper in groene energie en vooral met zonne-energie. De meeste innovaties komen dan ook uit Duitsland. De TÜV voert periodieke inspecties uit tijdens de productie van zonnepanelen. Daarnaast heeft een fabrikant met een TÜV certificaat ook een IEC 61215 kwalificatie. Dit is certificaat dat bovenaan het artikel staat en omvat dus alle zaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor veroudering van de zonnepanelen zoals weersomstandigheden. Verder wordt er voor het TÜV certificaat een veiligheidstest tegen elektrische shocks uitgevoerd.

4. CE-certificaten op zonnepanelen CE voor zonnepanelen

De letters CE staan voor ‘Conformité Européenne’ Dit is een certificaat dat voor veel industriële producten binnen de Europese Unie (EU) verplicht is. De producten worden dan van een CE-markering voorzien. Deze markering geeft dus aan dat de zonnepanelen voldoen aan de EU-richtlijnen. Voor zonnepanalen is dit sowieso een verplicht certificaat omdat zonnepanelen vallen binnen de ‘Ecologische ontwerp voor energie gerelateerde producten’ groep. De CE-keurmerken worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Het aanschaffen van zonnepanelen is een grote gebeurtenis en doe je dus niet zomaar. Vraag daarom altijd eerst een aantal offertes aan. Op deze manier kun je de prijs-kwaliteitsverhouding vergelijken maar ook zien welke zonnepanalen er worden aangeboden en welke bijbehorende keurmerken deze zonnepanelen hebben. Wanneer je offertes aanvraagt via EerstVergelijken.nl nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met u op. Zei adviseren u graag over de beste zonnepanelen om zo het beste aan jouw wensen te voldoen.

Khuloud Khalif , in Rond het huis - 26-11-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars