Khuloud Khalif, in Rond het huis - 30-11-2015

Zonnepanelen als huurder, hoe zit dat?

Wanneer je een huurder bent van een huis en je wilt graag zonnepanelen op je dak dan spelen andere vragen een rol spelen dan wanneer je een huiseigenaar bent. Om consumenten zo goed mogelijk te informeren, gaat dit artikel in op het vraagstuk of huurders ook zonnepanelen kunnen plaatsen.

Voordat je ervoor kiest om zonnepanelen te plaatsten op een gehuurde woning is het belangrijk om een schriftelijke toestemming te vragen aan de verhuurder van de woning. Het kan zijn dat de verhuurder voorwaarden aan de toestemming verbind. Maak daarom voor het plaatsen van de zonnepanelen afspraken over, eigenaarschap van de zonnepanelen, het gebruik en de verrekening van de kosten en baten. Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen op het gehuurde huis kan dit op twee manieren.

1. Jij als huurder bent eigenaar van de zonnepanelen

Je kan het zo afspreken met de verhuurder dat jijzelf als huurder eigenaar bent van de zonnepanelen. Je hebt dan nog steeds schriftelijke toestemming nodig voor het plaatsten van zonnepanelen. Ook is het aan te raden om met de verhuurder af te spreken dat de huurder de zonnepanelen bij een verhuizing niet meeneemt, maar een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Er is ook de mogelijkheid om met een verhuizing de nieuwe bewoners de zonnepanelen te laten overnemen. Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te nemen en zelf de eigenaar hiervan te worden is de verhuurder niet aansprakelijk voor onderhoud. Ook wordt je huur volgens het puntensysteem niet hoger door de geplaatste zonnepanelen.

2. De verhuurder is eigenaar van de zonnepanelen

Je kunt samen met de verhuurder tot een overeenstemming komen waarin de verhuurder de eigenaar is van de zonnepanelen. Wanneer je dit afspreek met de verhuurder dan laat de verhuurder de zonnepanelen plaatsten en neemt alle kosten op zich. Meestal is het echter wel zo dat hier een huurverhoging tegenover staat. Volgens het puntensysteem (woningwaarderingstelstel) wordt de maximale huurprijs van een woning bepaald. Dat betekend dat wanneer de verhuurder zonnepanelen op het dak laat plaatsen de zonnepanelen zorgen voor een betere energielabel en zo meer punten scoort. En dan mag de verhuurder de huur van de woning verhogen. Voor de verhuurder is het voordelig om zonnepanelen te installeren, omdat de verhuurder een lagere energierekening zal hebben. 

Salderingsregeling en een huurhuis.

Wanneer je een huis huurt maar zelf niet de eigenaar bent van de zonnepanelen mag je helaas geen gebruik maken van de salderingsregeling. Dit komt doordat je alleen een gebruiker bent van de installatie en niet de eigenaar. Wil je wel gebruik kunnen maken van de salderingsregeling dan moet je de zonnepanelen zelf aanschaffen. Voor de salderingsregeling is het namelijk zo dat diegene die de ‘risicodragende investering’ heeft gedaan mag salderen.

Wanneer je gebruik wil maken van zonnepanelen en je bent een huurder van het huis spelen er andere factoren een rol dan bij huiseigenaren. Toch kan ook dit voordelig uitpakken. Om te zien wat je voordeel zou kunnen zijn vraag dan via EerstVergelijken.nl een offerte aan. overleg samen met je verhuurder wat een passende oplossing is. 

Khuloud Khalif, in Rond het huis - 30-11-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars