Khuloud Khalif , in Binnenshuis - 14-12-2015

Zonnepanelen en elektriciteitsmeter. Hoe zit dat?

Wanneer er zonnepanalen worden aangeschaft wordt er in sommige gevallen ook een nieuwe elektriciteitsmeter geïnstalleerd. Rondom dit onderwerp bestaat er nog wat onduidelijkheid. Daarom lichten we graag toe hoe het zit met een elektriciteitsmeter en zonnepanelen! Er zijn veel verschillende elektriciteitsmeters. Je hoeft je elektriciteitsmeter alleen te vervangen wanneer deze, terug geleverde energie niet kan registreren. De elektriciteitsmeters die geschikt zijn voor zonnepanelen hebben we hieronder beschreven.

De Ferrarismeter

De ferrarismeter is een zeer geschikt elektriciteitsmeter voor zonnepanelen. Deze meter draait automatisch terug wanneer je meer stroom levert dan verbruikt. De ferrarismeter werkt nog met een draaischijf en bestaat al vele tientallen jaren. Een voordeel van deze meter is dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden.

Digitale meter met terug leverregistratie

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen de onderstaande meter in je meterkast hangen. Ook deze elektriciteitsmeter kan de productie van zonnepanelen gewoon registreren. Dat betekent dat je gewoon wordt vergoed voor de opgewekte elektriciteit. Let wel op dat je netbeheer op de hoogte moet zijn dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd.

Slimme meter

Ook deze meter is geschikt om te gebruiken met zonnepanelen. Dit is een van de nieuwste varianten elektriciteitsmeters en wordt waarschijnlijk verplicht voor alle huishoudens. Deze meter kan veel informatie registreren waardoor het mogelijk is om je verbruik en opwekking online bij te houden.

Je hoeft in principe je meter alleen te vervangen wanneer je een analoge meter hebt zonder een draaischijf, of een eerste generatie digitale meter, veelal geïnstalleerd bij klanten van Oxxio. Controleer altijd tijdig of je meter geschikt is voor terug leveren. Is dit niet het geval dan moet je de meter vervangen voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Zo voorkom je dat je stroom terug levert zonder dat je hier een vergoeding voor krijgt.   

Bij het aanvragen van offertes kun je altijd overleggen met onze specialisten zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen je ook het beste advies geven! 

Khuloud Khalif , in Binnenshuis - 14-12-2015

Nieuws, tips en inspiratie.

Nieuwe subsidieregeling voor zonneboiler...

Overheid maakt 70 miljoen vrij voor subsidie op zonneboilers tussen 2016 & 2020.

Het vergelijken van zonnepanelen offerte...

Waar let je op bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

Vergelijk nu één van deze populaire diensten

38% van onze gebruikers deed ook een aanvraag voor één van de volgende diensten.
BINNENKORT

Makelaars